Lydarslått

Lydarslått är ett möte mellan den svenske riksspelmannen Mats Edén och den vietnamesisk-svenska gruppen The Six Tones. Här får musik från olika hörn av världen söka en ny identitet i oväntade samklanger och konstellationer. Nyfikenhet har alltid karaktäriserat deras musikskapande och Lydarslått blir här en lekfull mötesplats för ett lyssnande som går på tvärs mellan olika kulturer.

Lydarslått Thuy walking

Lydarslått In Mats Edén’s garden in August 2015.

En lydarslått är norsk folkmusik som inte är dansmusik utan spelas när de som dansar vill ta en paus. Tài Tử är traditionell Vietnamesisk kammarmusik men också en högst levande folkmusiktradition i Mekongdeltat i den absoluta södern av landet. Detta projekt samlar lyssningsmusik vid vägskälet mellan många olika musikaliska traditioner. Här kan en Vietnamesisk sång från Quan Ho överlappas med “Han som sto oppatt av grava” hämtad från “Slåttar og Spelemenn i Bygland”. 

mms_img21391592111 mms_img-1619672001

I Xe Chỉ Luồn Kim blir den Vietnamesiska elgitarren, central inom Tài Tử i södern, ett kitt mellan dessa två material. Lyssna här:

Lydarslått_electric guitar

Bild från repetition hemma hos Mats Edén i augusti 2015.

När den bolivianske charangospelaren och tonsättaren Agustín Fernandez besökte konstmuséet Atheneum i Helsingfors drabbades han av Hugo Simbergs ”Sårad ängel”, en målning som gav inspiration till musik för charango och elektronik i stycket “Wounded Angel”. Klangvärldar från latinamerikansk folkmusik möter elektronisk musik.

sårad ängel

Lydarslått är ett program som skapar oväntade möten av detta slag mellan folkmusik och konstmusik. I Lydarslått  möter fiolstämningar i norsk och svensk folkmusiktradition traditionell Vietnamesisk musik. Föreställningen spelar spratt med autenticitetsbegreppet i både klassik musik och folkmusik: en viola d’amore stäms som den bolivianska folkmusikens charango, som när vi spelar Cây Trúc Xinh, ytterligare en sång från Quan Ho, här tillsammans med en charango och en viola d’amore. Lyssna här

Biografier

Nguyễn Thanh Thủy

är en av Vietnams mest omtalade đàn tranh -spelare och en internationellt erkänd representant för den traditionella Vietnamesiska musiken. Hon har turnerat i USA, Asien och Europa. Sedan 2012 är hon bosatt i Malmö där hon har en doktorandtjänst vid Musikhögskolan i Malmö. Hon har spelat in ett antal CD i Vietnam, både solo och som solist med ensemble. Under våren släpper hon ett nytt soloalbum i Vietnam och dessutom fyra CD med The Six Tones, dels en dubbelCD på dB Productions, dels i (re)thinking Improvisation, en box utgiven av Lund University Press.

Mats Edén

är en lysande fiolspelman med fast förankring i värmländsk folkmusiktradition och en av de viktigaste aktörerna i utvecklingen av folkmusiken i Sverige sedan 1970-talet. Hans inflytande som stilbildare som fiolspelare, ensemblemusiker, kompositör och improvisatör inom svensk folkmusik går knappast att överskatta och han har därigenom starkt bidragit till dagens mångfacetterade folkmusikliv i Sverige. Mats Edén är en musiker som ständigt utmanar gränser. Hans konstnärskap har inneburit integration och möten mellan olika traditioner, både mellanolika folkmusiktraditioner, men också mellan folkmusik och konstmusik och folkmusik och jazz.

Sven Ahlbäck

Stefan Östersjö

är en klassiskt skolad gitarrist som har en mångfacetterad verksamhet som interpret, improvisatör och i samarbeten med musiker från andra kulturer. Sedan sin första soloCD (svensk Grammis 1997) har han kontinuerligt spelat in soloalbum och kammarmusik och turnerat i Europa, USA och Asien. Han har arbetat som solist med dirigenter som Lothar Zagrosek, Peter Eötvös, Pierre André Valade, Mario Venzago, Franck Ollu, Andrew Manze och Tuomas Ollila. Under de sista 10 åren har Östersjö arbetat med att arbeta fram ny repertoar och nya användningsätt för stränginstrument från olika kulturer och världsdelar. Sedan 2006 arbetar han med Nguyen Thanh Thuy i den Vietnamesisk-svenska gruppen The Six Tones.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *